Γραμμή Προσφορών / Παραγγελιών: 801.1182.900 (από σταθερό) 211.1182. 9851 (από κινητό)
Γραμμή Προσφορών / Παραγγελιών: 801.1182.900 (από σταθερό) 211.1182. 9851 (από κινητό)

Ινοσανίδες (MDF)

ΙΝΟΣΑΝΙΔΕΣ   MDF 

Ινοσανίδες ονομάζονται οι πλάκες που κατασκευάζονται από ίνες ή αθροίσματα ινών  με μηχανική κατεργασία σε καθορισμένη θερμοκρασία. Οι διάφοροι τύποι ινοσανίδων που υπάρχουν διακρίνονται με βάση  τη μέθοδο ξήρανσης των ινών, την κόλλα που χρησιμοποιείται και την πυκνότητά τους. Οι ινοσανίδες διακρίνονται σε μεγάλης πυκνότητας (Hardboard ή HB), χαμηλής πυκνότητας (Softboard ή SB) και  μεσαίας πυκνότητας (Medium Density Fiberboard ή MDF).

  • Οι ινοσανίδες μεγάλης πυκνότητας (HΒ) κατασκευάζονται με υγρή στρωμάτωση, με μια ειδική επεξεργασία αφαίρεσης του νερού από τις ίνες του ξύλου και συγκολλητικές ουσίες που βελτιώνουν τις ιδιότητες του προϊόντος. Η πυκνότητα του HB κυμαίνεται από 800 έως 1000 kg/m
  • Οι ινοσανίδες χαμηλής πυκνότητας (SB) κατασκευάζονται με υγρή στρωμάτωση και η πυκνότητά τους κυμαίνεται από 250 έως 450 kg/m
  • Οι ινοσανίδες μέσης πυκνότητας, ή αλλιώς MDF, κατασκευάζονται από ξηρή στρωμάτωση. Πρόκειται για μια πρεσαρισμένη τεχνητή πλάκα ξυλείας που αποτελείται από συμπιεσμένες ίνες ξύλου (συνήθως από σκληρή ξυλεία) με ρητίνη. Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν μπορεί να φέρει βάρος και προορίζεται για εσωτερική χρήση σε ξηρές συνθήκες. Χάρη στην πολύ λεπτή της επιφάνεια, μια ινοσανίδα MDF είναι κατάλληλη για επικαλύψεις όπως επένδυση με ξυλόφυλλα, στρωματοποίηση, βαφή και βερνίκωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό, υποκαθιστώντας την ξυλεία σε τοίχους που δεν μπορούν να φέρουν βάρος. Η πυκνότητά τους κυμαίνεται από 600 έως 850 kg/m3.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του MDF είναι η πολύ καλή μηχανική απόδοση, η μεγάλη σταθερότητα, η ομοιογένεια,  η μικρή διόγκωση στο πάχος και η καταλληλότητα για εφαρμογές με μελαμίνη και καπλαμά.

Οι δύο βασικές κατηγορίες αυτού του είδους ξυλείας είναι το γυμνό MDF, το οποίο είναι οικονομικό και υπάρχει σε αρκετά πάχη και το επενδεδυμένο MDF που διαθέτει στις δύο όψεις του ένα κολλημένο φύλλο καπλαμά. Επιμέρους κατηγορίες που σχετίζονται  με τα υλικά κατασκευής και την αντοχή του MDF είναι οι εξής:

  • Ινοσανίδα MDF με αντοχή στην υγρασία MR

Χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείo για χρήση σε συνθήκες υγρασίας, σε ευρύ φάσμα κατασκευών και εφαρμογών (χωρίσματα, εκθέματα, συσκευασία, πλαίσια παραθύρων, σοβατεπί & επιστύλια, εξαρτήματα επίπλων κλπ.).  Οι σανίδες του παράγονται με ίνες πράσινου χρώματος στη βασική τους μορφή, ενώ είναι κατάλληλο για περαιτέρω επεξεργασία και βαφή.

  • Πυράντοχη ινοσανίδα MDF FR

Οι πυράντοχες ινοσανίδες MDF FR διαθέτουν βελτιωμένες ιδιότητες επιβράδυνσης της φωτιάς και μη δημιουργίας σπινθήρων. Χρησιμοποιούνται ως σανίδες γενικής χρήσης σε ξηρές συνθήκες, κυρίως σε δημόσιους χώρους που απαιτούν αυστηρούς κανονισμούς πυρασφάλειας. Οι σανίδες του παράγονται με ίνες κόκκινου χρώματος στη βασική τους μορφή.

Το MDF είναι πολύ ανθεκτικό στις πιέσεις και τα χτυπήματα, ενώ δεν σκεβρώνει τόσο εύκολα όσο η μελαμίνη και το OSB. Αποτελεί ιδανικό υλικό κατασκευής για ντουλάπια, βιβλιοθήκες, πόρτες, χωρίσματα και εξαρτήματα επίπλων.

Στα πλεονεκτήματα αυτού του είδους ξυλείας συγκαταλλέγεται το ότι μπορεί να φρεζαριστεί σε πολλά σχήματα και σχέδια. Ένα ενιαίο κομμάτι MDF μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μεγάλες πόρτες, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της κατασκευής, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλό το κόστος της.

Καλέστε μας
801.1182.900
211.182.9851
elΕλληνικά