Γραμμή Προσφορών / Παραγγελιών: 801.1182.900 (από σταθερό) 211.1182. 9851 (από κινητό)
Γραμμή Προσφορών / Παραγγελιών: 801.1182.900 (από σταθερό) 211.1182. 9851 (από κινητό)

Ευρωπαϊκή Ξυλεία

Δρυς Ευρώπης, Οξυά Ευρώπης, Καρυδιά Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Δρυς αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες ξυλείες στον κόσμο. Σκληρό ξύλο (630-720 Kg/m3 ανάλογα με τη χώρα προέλευσης) με χρώμα  χρυσοκάστανο ή καστανό προς ανοικτό καφέ με σκούρα νερά και ανάλογα με την κοπή εμφανίζει κηλίδες, τη γνωστή χρυσαλλίδα.

Τελική Χρήση

Επιπλοποιία, ντουλάπια, κατασκευή σκαφών, λιμενεργασίες, υψηλής ποιότητας εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα, πατώματα και καπλαμά.

Η Οξυά είναι το πιο δημοφιλές ξύλο γενικής χρήσης. Είναι ανθεκτικό σε χρήση συντηρητικών. Ξηραίνεται άμεσα και ικανοποιητικά αλλά είναι μετρίως δυσκατέργαστη και συρρικνώνεται στην τεχνική συντήρηση.

Τελική Χρήση

Επιπλοποιία, εσωτερικά κουφώματα, εξωτερικά κουφώματα με συντήρηση, οικιακά προϊόντα ξύλου, τμήματα μουσικών οργάνων, κοντραπλακέ, σανίδες και πατώματα.

 

Η Ευρωπαϊκή Καρυδιά ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Ελληνική με χρώματα από σκούρο καφέ μέχρι ανοιχτό καστανό. Δεν παρουσιάζει τη μωβ απόχρωση που έχει η Αμερικάνικη καρυδιά. Το ξύλο αναφέρεται ότι έχει πολύ κακή σταθερότητα διαστάσεων. Έχει την τάση να παρουσιάζει αρκετά μεγάλη κινητικότητα στη χρήση του, και απαιτεί την προσεκτική και ορθή ξήρανση πριν από την εφαρμογή.

Τελική Χρήση

Βαρέλια, έπιπλα, δοκοί, πάσσαλοι, τορνευτήριο, ομπρέλας λαβές, καπλαμάδες.

Αμερικανική Ξυλεία

Λευκή & Κόκκινη Δρυς Αμερικής, Poplar Λευκά, Λευκό Δεσποτάκι Αμερικής, Κερασιά, Καρυδιά, Έλατο, Πιτς Πάιν

Η Αμερικάνικης προέλευσης και εμπορίας Δρυς είναι δυο “ειδών”.  Η Λευκή δρυς (που δεν είναι και τόσο λευκή) είναι ξύλο βαρύ (760 kg/m3) ομοιάζει με την Ευρωπαϊκή Δρυ με χρώματα καφεκίτρινα και γκρί φαρδιά νερά, με μεγάλους πόρους, και σχετική ανομοιομορφία  στην υφή, παρουσιάζει δε το φαινόμενο της χρυσαλίδας οταν η πρίση είναι ακτινική.  Η κατεργασία της είναι ικανοποιητική και οι χρήσεις της ποικίλουν απο την βαρια ναυπηγική, την βιομηχανία επίπλων, δαπέδων, την βαρελοποιεία μέχρι τις διακοσμητικές εφαρμογές και τα καλιτεχνήματα.

Τελική Χρήση

Πιο ευκατέργαστη από την Ευρωπαϊκή δρυ, κατάλληλη για έπιπλα και ντουλάπια, ξυλουργική, βαριές κατασκευές, πατώματα, ξυλοναυπηγική, σκάλες, αγροτικά εργαλεία, βαγόνια, βαρελοποιία, φέρετρα, στασίδια – άμβωνες εκκλησιών, ξυλόγλυπτα. Διακοσμητικοί καπλαμάδες.

Η Κόκκινη Δρυς είναι περισσότερο ισόβενο και βαρύτερο ξύλο, με τόνους ροζ στο χρώμα και νερά γκριζοκίτρινα. (Δεν παρουσιάζει το φαινόμενο της χρυσαλίδας.) Είναι πορώδες ξύλο, αδιάφορης ομορφιάς, όταν τα νερά του δεν σχηματίζουν λόγχες. Έχει χρήσεις για έπιπλα σαν μασίφ και σαν καπλαμάς, για πατώματα, και εσωτερική διακόσμησηΕίναι ακατάλληλο για εξωτερική χρήση γιατί είναι διαπερατό από το νερόΛουστράρεται στο μελί χρώμα και επιδέχεται ντεκαπέ όπου οι πόροι είναι ντεκαπέ και το σώμα λουστράτο.

Τελική Χρήση

Πατώματα, έπιπλα, οχήματα, εσωτερική ξυλουργική. Αντικολλητά, διακοσμητικοί καπλαμάδες. Είναι ακατάλληλο για εξωτερική χρήση.

Το Poplar Αμερικής είναι γνωστό και ως κίτρινη λεύκα. Το εγκάρδιο είναι μετρίως ανθεκτικό σε χρήση συντηρητικών. H κατεργασία συντήρησης μπορεί να εφαρμοστεί με μέτρια αποτελέσματα στο εγκάρδιο και με πλήρη επιτυχία στο σομφό.  Τα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Το ξύλο έχει πολλές επιθυμητές ιδιότητες.

Τελική χρήση

Κουφώματα και καλούπια, ελαφρές κατασκευές, γλυπτική, ξυλεπενδύσεις, πόρτες, ντουλάπια, επιπλοποιία και συγκολλητές επενδύσεις.

Το Δεσποτάκι Αμερικής φύεται στην Αμερικάνικη Ήπειρο και τον Καναδά. Διακρίνεται σε λευκό και “μαύρο” και ανάλογα με την ποικιλία το βάρος του κυμαίνεται απΌ 560 μέχρι 660 κιλά το κυβικό μέτρο (ξερό), με πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες. Έχει εξαιρετική αντοχή. H κατεργασία συντήρησης μπορεί να εφαρμοστεί με μέτρια αποτελέσματα στο εγκάρδιο και με πλήρη επιτυχία στο σομφό. Οι ιδιότητες του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.

Τελική Χρήση

Κατασκευή πατωμάτων, ξυλουργική και κορνίζες υψηλής ποιότητας, Έπιπλα και τμήματα επίπλων, ντουλάπια κουζίνας, εσωτερικά κουφώματα, πλαίσια, λαβές εργαλείων.

Η Κερασιά ευδοκιμεί στις ανατολικές ΗΠΑ και κυρίως στη Βιρτζίνια, στην Πενσυλβάνια και στις περιοχές της Νέας Υόρκης. Γνωστή και ως αμερικάνικη μαύρη κερασιά. Ο στενός σομφός έχει υπόλευκο έως κοκκινωπό καφέ χρώμα. Το ξύλο έχει επίσης χαρακτηριστεί ως κρεμώδες ροζ. Το εγκάρδιο ποικίλλει από κοκκινωπό καφέ σε βαθύ κόκκινο, ή ανοιχτό κοκκινωπό καφέ και σκουραίνει όταν εκτίθεται στο φως. 

Τελική Χρήση

Έπιπλα, ξυλουργική υψηλής ποιότητας, ντουλάπια κουζίνας, γείσα, πλαίσια, δάπεδα, πόρτες, εσωτερικοί χώροι πλοίων, μουσικά όργανα.

Η Αμερικάνικη Καρυδιά είναι ξύλο εκπληκτικής ομορφιάς και υψηλής αισθητικής. Ξύλο με σχετικά μέτρια σκληρότητα. Η διαφορά χρώματος ανάμεσα στο σομφό και το εγκάρδιο του είναι πολύ έντονη, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στο χρώμα και τις βέννες μεταξύ των σανίδων. Η Καρυδιά παρουσιάζει ελάχιστη διακύμανση στο χρώμα όταν εκτίθενται σε έντονο φως. Σε αντίθεση με άλλα είδη τείνει να ξανοίγει με την πάροδο του χρόνου. 

Τελική Χρήση

Κουφώματα, ξυλεπενδύσεις, πατώματα, πόρτες, ντουλάπια, επιπλοποιία και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων.

Το Έλατο ευδοκιμεί στα δυτικά παράλια βόρειας Αμερικής, στη κεντρο – δυτική Βρετανική Κολομβία, στο νότιο Καναδά προς κεντρική Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης γνωστό ως: Coast Douglas-fir, Oregon Pine, Oregon Douglas-fir. Το έλατο Douglas Fir είναι ένα από τα σκληρότερα βορειοαμερικάνικα κωνοφόρα. Έχει τον υψηλότερο συντελεστή ελαστικότητας καθιστώντας το δύσκαμπτο για χρήση σε πατώματα και οροφές. Και η ξυλεία αυτή χρησιμοποιείται για γενική χρήση σε ελαφριές ή βαρειές κατασκευές.

Τελική Χρήση

Εμπορική και εργοστασιακή, για κτίρια προσωρινές εργασίες, εσωτερικές εργασίες.

Το Pitch Pine συναντάται από το Southern Maine στην Νέα Υόρκη, νότια στη Βιρτζίνια και το νότιο Οχάιο,καθώς και στα βουνά του ανατολικού Tennessee και του Κεντάκυ. Γνωστό και ως Πεύκο. Τέσσερα κοινά είδη: shortleaf, longleaf, loblolly and slash. Το πεύκο λόγω της υψηλής πυκνότητας έχει μεγάλη φυσική ανθεκτικότητα, δύναμη και βάρος. Είναι συγκρίσιμο με την δρυς, το δεσποτάκι και τη λευκή καρυά. Το ξύλο είναι επιδεκτικό σε χρήση χημικών συντηρητικών. Το σομφό του είναι τραχύ όχι πολύ ισχυρό, αλλά περιέχει πολλές ρητίνες. Αυτό το καθιστά ανθεκτικό στην αποσύνθεση. Ξύλο με χαρακτηριστικά έντονα νερά και γλυκό κίτρινο χρώμα.

Τελική Χρήση

Ινοσανίδες, μοριοσανίδες, Διαπήγματα Σιδηροδρομικών γραμμών, καπλαμάδες, κόντρα πλακέ, προϊόντα χαρτιού, κατασκευές, επιπλοποιία.

Τροπική Ξυλεία

Ιρόκο, Νιαγκόν, Μεράντι, Teak, Αμπούρα, Οκουμέ

Το Iroko ευδοκιμεί στη Δυτική Αφρική και συναντάται από τη Σενεγάλη έως τη Γκάνα και από τη Σιέρα Λεόνε στα δυτικά έως την Τανζανία στα ανατολικά. Εισαγόμενο ξύλο μεγάλης αντοχής και σκληρότητας κατάλληλο για εξωτερική και εσωτερική χρήση. Αντικαθιστά το Teak σε ναυπηγικές εργασίες, χρησιμοποιείται για κουφώματα δάπεδα κατασκευές σε πισίνες και πέργκολες. Ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ξύλα της Αφρικής. Καλό υποκατάστατο για ξύλο Teak.

Τελική Χρήση

Εσωτερική και εξωτερική ξυλουργική κουφωμάτων, ντουλάπια, έπιπλα κήπου, εσωτερικές ξύλινες συναρμολογήσεις, πλαίσια παραθύρων, πατώματα, ξύλινα ταβάνια, ξύλινοι κάδοι, εργασίες σκαφών και καταστρωμάτων.

Το Niangon ευδοκιμεί στα παραλιακά δάση της Δυτικής Αφρικής από τη Sierra Leone έως τη Λιβερία και από την Ακτή Ελεφαντοστού έως τη Γκάνα. Ένα παρόμοιο είδος συναντάται στην Γκαμπόν και αποστέλλεται με το ίδιο όνομα. Το ξύλο Niangon είναι μαονοειδές με ανοικτό κόκκινο χρώμα κατάλληλο για κατασκευή επίπλων και εσωτερικών επενδύσεων. Μέτρια αντοχή, σημαντική ανθεκτικότητα σε συντηρητική χρήση. 

Τελική Χρήση

Εξωτερικά κουφώματα, πλαίσια παραθύρων, πόρτες, πλαϊνά συρταριών, κατασκευές σκαφών, οχήματα, έπιπλα, καπλαμά και κόντρα πλακέ.

 

Το Meranti είναι φυλλοβόλο, μη κωνοφόρο. Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες: Ανοιχτό Ερυθρό, Σκούρο Ερυθρό, Κίτρινο και Λευκό. Ο Σομφός είναι μετρίως ανθεκτικός στον εμποτισμό και γενικώς ανθεκτικός σε εργασία συντήρησης. Το Σκούρο Ερυθρό Meranti έχει υψηλότερη αντοχή, ανθεκτικότητα και καλύτερες μονωτικές ιδιότητες σε σύγκριση με την υπόλοιπη ξυλεία που χρησιμοποιείται σε κουφώματα παραθύρων.

Τελική Χρήση

Καπλαμάς, κοντραπλακέ, κουφώματα, πατώματα, γενικές κατασκευές, βάρκες, ντουλάπια και έπιπλα. Το σκούρο ερυθρό Meranti χρησιμοποιείται σε κατασκευή κλιμακοστασίων, θυρών εισόδου, επίπλων και κουφωμάτων παραθύρων.

Το Teak ευδοκιμεί σε όλη την Ινδία, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία, την Ιάβα και είναι γηγενές στην Βιρμανία. Ευδοκιμεί επίσης στην Μαλαισία, στο Βόρνεο και τις Φιλιππίνες, όπως και στην τροπική Αφρική και στην κεντρική Αμερική. Το Teak είναι φημισμένο για την αντοχή και την ανθεκτικότητά του όπως και για την έξοχη εμφάνισή του στην διακόσμηση χώρων.

Τελική Χρήση

Επιπλοποιία, ντουλάπια, καταστρώματα πλοίων, βάρκες, κουπαστές, δομική ξυλεία, κουφώματα θυρών υψηλής ποιότητας, ξυλεπενδύσεις, γέφυρες, έπιπλα εξωτερικών χώρων και πατώματα.

Το Abura είναι ένα από τα καλύτερα ξύλα της Δυτικής Αφρικής για καλούπια. Το ξύλο Abura, ή Bahia είναι μαονοειδές ελαφρύ ξύλο με ανοικτό ροζ χρώμα κατάλληλο για κατασκευή επίπλων. Μέτρια αντοχή θλίψης, ευπαθής ανθεκτικότητα, και σχετική ανθεκτικότητα σε εργασίες συντήρησης. 

Τελική Χρήση

Εσωτερικά κουφώματα, καλούπια, μέρη επίπλων, πλαίσια κατοικιών, κοντραπλακέ και λάξευση.

Το Okoume ευδοκιμεί κυρίως στην ηπειρωτική Γουινέα, στην Γκαμπόν και στη Δημοκρατία του Κογκό. Αδύνατη ξυλεία, χαμηλής πυκνότητας, μέσης αντοχής και μέσης αντίστασης σε εργασίες συντήρησης. Το Okoume εξάγεται περισσότερο από κάθε άλλο αφρικάνικο είδος ξυλείας.

Τελική Χρήση

Χειροποίητα έπιπλα, ξυλουργικές εργασίες, κουφώματα, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, καπλαμάδες, πατώματα, προσόψεις, καλούπια, πλαίσια επίπλων και κάσες.

Καλέστε μας
801.1182.900
211.182.9851
elΕλληνικά