Το κόντρα πλακέ είναι ίσως το πιο δημοφιλές είδος τεχνητής ξυλείας μαζί με το MDF. Πρόκειται για πολλά λεπτά φύλλα καπλαμά, κολλημένα κόντρα μεταξύ τους, εξ’ ου και το όνομα κόντρα πλακέ. Η ποιότητα και η χρήση για την οποία προορίζεται το κόντρα πλακέ εξαρτώνται από το είδος της ξυλείας, αλλά και της κόλλας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την επεξεργασία του.
Η εξαιρετική αντοχή του στις κάθετες πιέσεις, ακόμα και σε πολύ λεπτά φύλλα, είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το κόντρα πλακέ είναι τόσο δημοφιλές είδος τεχνητής ξυλείας. Επίσης έχει την ιδιότητα να διατηρεί την εμφάνιση και τις ιδιότητες της φυσικής ξυλείας, γεγονός που επιτρέπει τη βαφή με βερνίκι και την ανάδειξη των φυσικών νερών του ξύλου.
Το κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται ευρέως σε επενδύσεις και πλαίσια εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, υποστηρίξεις κατασκευών, καλούπια, πλατφόρμες από σκαλωσιές, προσόψεις και πατώματα.
Το MDF (Medium Density Fiberboard) αποτελείται από συμπιεσμένες ίνες ξύλου με ρητίνη και είναι πολύ ανθεκτικό στις πιέσεις και τα χτυπήματα, ενώ δεν σκεβρώνει τόσο εύκολα όσο η μελαμίνη και το OSB. Αποτελεί ιδανικό υλικό κατασκευής για ντουλάπια, βιβλιοθήκες, πόρτες και άλλα έπιπλα.
Στα πλεονεκτήματα αυτού του είδους ξυλείας συγκαταλέγεται το ότι μπορεί να φρεζαριστεί σε πολλά σχήματα και σχέδια. Ένα ενιαίο κομμάτι MDF μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μεγάλες πόρτες, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της κατασκευής, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλό το κόστος της.
Η αντοχή του MDF στην υγρασία εξαρτάται από την ποιότητα και τη ρητίνη που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συγκόλλησή του. Έτσι, τα καλής ποιότητας MDF ή τα άνυδρα MDF δεν αλλοιώνονται εύκολα σε περίπτωση που βραχούν.
Το MDF είναι ιδανικό για ντουλάπια, συρταριέρες, ράφια, πλαίσια, καλούπια και γενικώς οποιαδήποτε εσωτερική κατασκευή σε χώρους που δεν έχουν υγρασία.
Το OSB (Oriented Strand Board) αποτελεί ένα δημοφιλές δομικό στοιχείο της αγοράς και κερδίζει μερίδιο στις κατασκευαστικές εφαρμογές, αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια μοντέρνων αρχιτεκτόνων και διακοσμητών. To ΟΣΒ παράγεται με συμπίεση προσανατολισμένων μεγάλων ξυλοτεμαχιδίων, με κατάλληλες συγκολλητικές και ανθυγροσκοπικές ουσίες. Λόγω του τρόπου κατασκευής του από πολλές στρώσεις προσανατολισμένων ξυλοτεμαχιδίων μειώνεται η ανισοτροπία του ξύλου και παράγεται ξυλοπλάκα με ιδιότητες ανάλογες των αντικολλητών. Βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του θεωρούνται τα εξής:
Πυκνότητα, Περιεχόμενη υγρασία, Ρίκνωση – διόγκωση, Μηχανική αντοχή, Ποιότητα επιφάνειας
Το OSB διατίθεται σε 4 κύριες κατηγορίες:
OSB 1: Γενικής χρήσης για εφαρμογή σε εσωτερικούς χώρους
OSB 2: Αντοχής για εσωτερική χρήση
OSB 3: Αντοχής για εξωτερική χρήση (γνωστό στην αγορά ως “άνυδρο”)
OSB 4: Βαρέας χρήσης για εφαρμογή σε εξωτερικούς χώρους
Το συγκεκριμένο είδος τεχνητής ξυλείας είναι κατάλληλο για:
Οι μοριοσανίδες (νοβοπάν) είναι πλάκες ξυλομορίων και κατασκευάζονται από μόρια ξύλου και κόλλες & συνθετικής ρητίνης υπό την επίδραση θερμότητας και πιέσεως. Κατασκευάζονται από πευκοειδή, έλατο, λεύκα, κλείθρα, οξιά και σημύδα. Το νοβοπάν είναι ευκολοδούλευτο και έχει ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες επίσης είναι μια πλάκα με χαμηλή εκπομπή Φορμαλδεΰδης. Όλα τα Νοβοπάν που παράγονται πλέον είναι της κλάσεως Ε1 το οποίο σημαίνει ότι πληρούν τα περιβαλλοντολογικά standard της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο οικονομικό από το MDF, λιγότερο πυκνό, και με λιγότερη αντοχή στην υγρασία.
Το νοβοπάν ή μοριοσανίδα ή chipboard επενδύεται συνήθως με συνθετικά υλικά όπως μελαμίνη αλλά και με καπλαμάδες . Όταν το νοβοπάν επενδυθεί με φιλμ μελαμίνης δημιουργείται το πιο συνηθισμένο υλικό κατασκευής για ντουλάπες, γραφεία, βιβλιοθήκες, κουζίνες, τραπέζια κλπ., ένα υλικό με τεράστια επιρροή στο σχεδιασμό των επίπλων, σε τιμές τόσο χαμηλές που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να είναι σε θέση να το αντέξουν οικονομικά .
Οι σανίδες χαρτοσμαλτίνης φτιάχνονται από την συμπύκνωση ξύλινων ινών που έχουν συνδεθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό ομογενές υλικό. Οι σανίδες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανά πυκνότητα και διαδικασία κατασκευής ως μαλακές, μεσαίες και σκληρές. Οι τύποι των σανιδών έχουν διαφορετικές χρήσεις λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.